EZOpress: Články a videá o zdraví, ezoterike, duchovnom rozvoji a za pravdu nie len v medicíne. RAW, paleo a makrobiotické recepty.

EZOpress

Články o zdraví, ezoterike, duchovnom rozvoji a za pravdu v medicíne

Riešenie poruchy štítnej žľazy

Štítna žľaza, hoci má iba 25 gramov, je generálnym riaditeľom celého nášho metabolizmu

Štítna žľaza je veľmi dôležitý, pre organizmus nevyhnutný orgán. Prostredníctvom svojich hormónov ovplyvňuje mnoho orgánov a systémov organizmu. Má účinok metabolický, stimuluje rast a vývoj, pôsobí na nervový systém, svalstvo, ovplyvňuje činnosť srdca a iné.

Funkcia štítnej žľazy

Naypong

obrázok so súhlasom Naypong / FreeDigitalPhotos.net

Štítna žľaza je dvojlalokový orgán umiestnený v krku, ktorý produkuje hormóny najmä tyroxín (T4) a trijótyroxín (T3), regulujúce intenzitu metabolizmu a ovplyvňujúce rast a aktivitu mnohých iných systémov v tele. Ďalší hormón produkovaný štítnou žľazou jekalcitonín, ktorý kontroluje hladinu vápnika v krvi.

Pre správnu funkciu štítnej žľazy je potrebný jód. V dôsledku nedostatku jódu dochádza k poruchám vo funkcii štítnej žľazy, čo poškodzuje všetky vnútorné orgány človeka, znižuje celkovú imunitu organizmu.

Narušenie funkcie štítnej žľazy, spôsobenej nedostatkom jódu môže spôsobiť:
neplodnosť
– duševnú zaostalosť u detí, zníženie IQ
– zvýšenú úmrtnosť novorodencov
– hyperaktivitu
– poruchy sústredenia
– spomalené reflexy
– pocit chladu v končatinách
lámavé nechty
bolesti a kŕče svalov
– suchú kožu
zápchu
– u žien poruchy menštruačného cyklu, problémy v tehotenstve
– u mužov poruchy plodnosti
– nadmernú únavu
– priberanie na váhe
– sklony k depresiám
– poruchy sexuálneho vývoja
– nepriaznivé ovplyvnenie imunity
– vznik niektorých nádorov.

Je zistené, že u ľudí trpiacich rakovinou je hladina jódu v organizme výrazne znížená a v organizme žien chorých na rakovinu prsníkov jód prakticky chýba.

V dôsledku selektívneho vychytávania a koncentrovania pomerne zriedkavého prvku je štítna žľaza citlivá na účinky rôznych rádioaktívnych izotopov jódu, ktoré vznikajú pri jadrovom štiepení. Ak prostredie obsahuje väčšie množstvo rádioaktívnych izotopov jódu, môže sa zabudovanie rádioaktívnych izotopov jódu v štítnej žľaze zablokovať jej nasýtením nerádioaktívnym jódom, užívaním prípravkov s vysokou koncentráciou jódu.

Organicky viazaný jód a jeho vplyv na štítnu žľazu

Organicky viazaný jód je forma jódu chemicky viazaného na organické látky, môžu byť nimi napríklad bielkoviny, tuky alebo uhľovodíky. Organicky viazaný jód je biologicky vysoko aktívnou formou s optimálnou vstrebateľnosťou bez rizika nežiadúcich účinkov. Organicky viazaný jód sa vyskytuje v potravinách, rybách, morských riasach. Najbohatším zdrojom sú morské riasy. Vysoký obsah organicky viazaného jódu je v morských rybách, v treskách, tuniakoch, makrelách, Organicky viazaný jód môže prekvapivo pochádzať aj z atmosféry.

Tu si môžete vybrať z morských rias (s zvýšeným obsahom jódu oproti bežnej strave)

V súčasnosti je na trhu niekoľko prípravkov, ktoré obsahujú jód v organicky viazanej forme napr. Omega-3 HP+I  natural, ktoré majú značné výhody oproti anorganickému jódu, ktorý sa nachádza napríklad v kuchynskej soli. O výhodách ďalšieho špeciálneho prípravku s vysokým obsahom organicky viazaného jódu na funkciu štítnej žľazy a následne na zdravotný stav celého organizmu je nasledujúci rozhovor (TU si môžete zakúpiť prípravok Fortuna vitae):

Naše motto:
Neriešme dôsledky ochorení ale odstraňujme ich príčinu“.
Ušetríme obrovské peniaze ako vlastné tak aj štátne.

Na Dni zdravia, ktorý usporiadalo Regeneračné centrum Energy v dňa 11. 10. 2008, svojou prednáškou mimoriadne zaujal prof. Ing. Ivan Turianica, DSc., ktorý pochádza z Užhorodu.

Život prof. Ing. Ivana Turianicu, DrSc. je spojený so 40-ročným výskumom štítnej žľazy

Teraz učí študentov na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre na Katedre výživy. Celý jeho život je spojený s výskumom štítnej žľazy a jódu. Za jeho dlhodobým výskumom stoja ocenenia z Cambridžskej univerzity (Človek 21. storočia), ktoré získal v roku 2004 a 2008. Touto cenou sa ocení 2.000 najlepších vedcov sveta.
Ak chceme siahnuť do histórie pomenovania, treba zájsť do Grécka minulých čias. Názov jód bol odvodený z gréckeho slova jodes – modrofialový. Pri spaľovaní organickej hmoty vystupuje z popola vo forme pary, ktorá sa kondenzuje v modročervených kryštálikoch. Objavitelia jódu si všimli tento jav pri spaľovaní morských rias. Až v roku 1915 sa prišlo na to, že jód je nevyhnutný na fungovanie štítnej žľazy. Vyskytuje sa v hormóne tyroxín, ktorý vylučuje štítna žľaza.
„Ak sa však pozrieme na funkcie štítnej žľazy, ktoré musí spĺňať, dá sa povedať, že je to generálny riaditeľ celého nášho metabolizmu.“ Takto to klasifikuje biochemik prof. Ing. Ivan Turjanica, DrSc. po štyridsať ročnom výskume v tejto oblasti.
Na trhu je množstvo výživových doplnkov z rôznych oblastí, prečo však majú iba dočasný efekt?

prof. Turianica / foto EZOpress

prof. Turianica / foto EZOpress

„Málokto vie, že ich využiteľnosť je veľmi nízka, závisí to od ich kvality, ale telo väčšinu vylúči. Výživári hovoria, že máme veľmi drahý moč. Väčšina prípravkov obsahuje jód v anorganickej forme a preto je to tak. Jód v soli, do ktorej sa pridáva, je tiež v anorganickej forme, podobne je to aj v jódovanej vode. Telo ich v tejto podobe vie prijať ale veľmi namáhavým enzymatickým procesom a v konečnom dôsledku je málo využiteľný. Jód v anorganickej forme pri predávkovaní dokonca škodí a to tak, že väčšine ľudí spôsobí zablokovanie funkcie štítnej žľazy to znamená vznik hypofunkcie a u niektorých spôsobí naopak hyperfukciu štítnej žľazy.“

U organickej formy viazaného jódu nehrozí predávkovanie a tým ani horeuvedené anomálie (hypofunkcie a hyperfunkia štítnej žľazy).

„V dnešnej dobe bežný Európan konzumuje denne 50 až 100 mikrogramov jódu. Toto množstvo by nám bolo pred 50 rokmi postačovalo, no v súčasnej hektickej dobe, plnej stresov a vyššej dennej záťaži na organizmus (hlavne psychickej aj metabolickej) táto dávka zďaleka nepostačuje. Na pokrytie v súčasných podmienkach potrebujeme dennú dávku okolo 200 až 400 mikrogramov. Nakoľko tento rozdiel je obrovský vidno to aj na chorobnosti obyvateľstva.“

Podľa medicínskych štatistík je alarmujúci zvyšujúci sa počet kardiovaskulárnych ochorení (infarkt myokardu, mozgová porážka, vysoký krvný tlak, zvýšený cholesterol atď.), ženských ochorení (cysty na vaječníkoch, maternici, prsníkoch atď), osteoporózy, neinfekčné zápaly prostaty, zrýchlený proces starnutia a znížená kvalita života v dôsledku neustáleho pocitu únavy, prepracovanosti s tým súvisiaci aj psychický stav. Taktiež hrozivým údajom je znižujúci sa vek ľudí, ktorí ochorejú na horeuvedené choroby. A to v dobe keď z roka na rok dávame na lieky obrovské množstvo peňazí. Akú úlohu má jód ako mikroprvok?

„Tam kde je jód, tam je aj život. Kde je život, musí byť aj jód,“ hovorí Prof. Turianica. „Najbohatším zdrojom jódu sú morské živočíchy no aj v nich sa nachádza veľké množstvo anorganického jódu preto treba konzumovať morské živočíchy primerane. V ostatných potravinách je ho na súčasné pomery málo.“

Kto je v našom tele najväčším likvidátorom jódu?

Závisí to od toho, aký život žijeme. Môžme smelo konštatovať, že pre väčšinu ľudí je plný napätia a stresov, konzumujeme stravu chudobnú na jód, máme zlé stravovacie návyky. Vo všeobecne platí čím väčšia záťaž organizmu tým väčšia produkcia hormónov štítnej žľazy a tým aj vyššia spotreba jódu.“

Prečo je jód taký dôležitý pre náš život?

„Je súčasťou (stavebným kameňom) hormónu štítnej žľazy.”

obrázok so súhlasom oana roxana birtea _ FreeDigitalPhotos.net

obrázok so súhlasom oana roxana birtea _ FreeDigitalPhotos.net

Náš prípravok Fortuna Vitae je za studena lisovaný tekvicový olej s prídavkom patentovaného organicky viazaného jódu. Obsahuje súhrn polynenasýtených vyšších mastných kyselín, vrátanie esenciálnej kyseliny linolovej, dôležitých pre zdravie človeka. Mastné kyseliny tekvicového oleja sú nevyhnutným stavebným materiálom pre všetky bunky orgánov a tkanív (pečeň, srdce, mozog, endokrinné žľazy vrátane štítnej žľazy a i.).

Tekvicový olej je aj zdrojom antioxidantov, predovšetkým vitamínu E (tokoferolov), ktoré v značnej miere chránia polynenasýtené mastné kyseliny, najmä lipoproteíny membrán buniek od poškodenia nadbytočnou oxidáciou. Do značnej miery chráni organizmus od tvorby a hromadenia voľných radikálov pôsobiacich toxicky, poškodzujúcich bunky orgánov aj tkanív, čo zhoršuje rast a rozvoj organizmu, zrýchľuje proces starnutia a vývoj patologických stavov (ateroskleróza, diabetes mellitus, zlyhanie pečene, obličiek a tvorby zhubných nádorov.) Tekvicový olej vďaka spektru nenasýtených mastných kyselín je vhodný pri neinfekčných zápalových procesoch prostaty, disbakteriózach čreva. Vysoký obsah zinku v oleji pôsobí priaznivo na nervovú sústavu, vlasy, nechty, pokožku atď. Vďaka širokej škále vedeckovýskumnej práce sa podarilo významne rozšíriť a znásobiť efektívnosť vyššie uvedených účinkov tekvicového oleja, čo je obhájené vydaním viacerých patentov Úradu priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky na aktivovaný olej ako potravinový doplnok. Dôležité je, že olej neobsahuje cholesterol, naopak znižuje jeho hladinu. Ponúkaná varianta aktivovaného tekvicového oleja okrem uvedených pozitívnych komponentov obsahuje aj viazaný jód, jeden z najdôležitejších mikroprvkov v najúčinnejšej organickej forme ako efektívneho regulátora funkcie štítnej žľazy a metabolizmu. Organicky viazaný jód bezprostredne a aj cez funkciu štítnej žľazy rapídne zvyšuje jódovo-tyreoidnú reguláciu metabolizmu, významne aktivuje organické komponenty tekvicového oleja, normalizuje rast, rozvoj, zvyšuje detoxikačnú schopnosť pečene, elastickosť krvných ciev, funkciu hlavného mozgu, myokardu, predchádza vzniku mozgových porážok aj infarktu myokardu, zvyšuje schopnosť kontroly nad procesom množenia aj odbúravania zostarnutých buniek, zvyšuje efektívnosť tvorby a zásobovanie energie vo forme ATP v organizme a zvyšuje výkonnosť imunitného systému voči nepriaznivým vplyvom okolitého prostredia. Rapídne znižuje tvorbu voľných radikálov a poškodenie buniek orgánov aj tkanív, zvyšuje ich funkčnú rezervu a predchádza tvorbe nádorových buniek, odďaľuje starnutie, predlžuje fyziologický vek. Nami ponúkaný tekvicový olej, obsahujúci jód viazaný na prírodné organické látky ako potravinový doplnok patrí k zdravej výžive. Efektívne zvyšuje taktiež účinnosť iných biologických doplnkov aj liekov, neblokuje ich účinok, odstraňuje únavu, závraty, zlepšuje pamäť, zvyšuje energetické zásoby v organizme, zvyšuje výkonnosť a akomkoľvek veku a pôsobí ako ozdravujúci faktor pri ateroskleróze, hypertenzii, diabetes mellitus, psoriáze a normalizuje funkciu štítnej žľazy. Doporučená dávka pre dospelých je 10 ml denne a do 14 rokov 3 ml denne.“

obrázok so súhlasom Lavoview _ FreeDigitalPhotos.net

obrázok so súhlasom Lavoview _ FreeDigitalPhotos.net

Netreba tomu veriť, treba to jednoducho skúsiť,“ inšpiruje prof. Turianica. „Pacient s osteoporózou si môže dať urobiť snímok pred začatím užívania prírodného jódu a potom po 3 mesiacoch denno denného užívania. S výsledkom budú všetci prekvapení. Tým, že si sfunkčnil štítnu žľazu, vápnik sa vďaka jódu zabuduje do kosti a on ju má ako mladý človek.“ Ak má človek dostatok jódu, bude mať v poriadku aj zuby. Nemôžu sa mu kaziť.

„Jednoducho je to tak – ak je náš generálny riaditeľ zdravý (štítna žľaza), so všetkým si dokáže poradiť.”

Zhovárala sa Lea Gallová

Regenračné centrum

Odbornejšie a podrobnejšie informácie, sú publikované prof. Ing. Ivanom Turianicom, DrSc. za ktoré bol ocenený Cambridgeskou univerzitou v jeho knihe “Enviromentálny jódový deficit a s ním spojené problémy”.

Jód v anorganickej forme a štítna žľaza

Anorganický jód je možné dopĺňať ako zmes anorganických jodidov dostupných v rôznych formách výživových doplnkov. Nevýhodou podávania anorganického jódu je nižšia biologická dostupnosť, možný útlm činnosti štítnej žľazy pri vysokých dávkach. Viaceré štúdie uvádzajú že podávanie anorganického jódu nemá antiproliferatívne účinky (protirakovinové) na rozdiel od elementárneho jódu.

<span style=”font-size: medium;”><strong>
Život prof. Ing. Ivana Turianicu, DrSc. je spojený so 40-ročným výskumom štítnej žľazy
</strong></span>

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné farebné podčiarknuté slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na EZOpress@gmail.com

73 842 pozretí

Tagged as: , , , , , ,