Vláknina, baktérie

dream designs

obrázok so súhlasom dream designs / FreeDigitalPhotos.net

Často dostávam otázky, či je vhodné brať doplnkové preparáty výživy. Nie som ich zástancom v prípade ak žijeme v súlade s prírodnými zákonmi. Ale ruku na srdce. Kto tak žije? Počas dennodennej konzultácie s klientmi zisťujem, že ani stravovať sa nevieme. Konzumujeme nedostatočné množstvo vlákniny a baktérií. Podľa stavu intoxikácie organizmu (o čom svedčí aj naše svetové prvenstvo v úmrtí na rakovinu hrubého čreva) a podľa americkej spoločnosti pre rakovinu by bolo potrebné skonzumovať 30-70g koncentrovanej vlákniny denne. Toto množstvo sa nachádza približne v 0,5 kg vločiek alebo orechov, 3 kg mrkvy, kapusty, alebo ryže natural a až v 10 kg bielej ryže. Najbližšie k tomu majú makrobiotici. Ráno by sme mali začínať 5 minút varenou zeleninovou Miso polievkou. Miso je fermentované obilie alebo sója, ktorým dodáme do organizmu podstatnú časť nutných laktogénnych baktérií. Žiaľ, baktérie v niektorých preparátoch o jogurtoch ani nehovoriac sú ako „dôchodcovia“ – nedokážu sa rýchlo pomnožiť. Dôležité je aj ich množstvo – minimálne 10 6, ,aby sa spustil proces množenia. Tento pravidelný prísun nám pomáha potláčať v čreve rozmnožené patogénne baktérie a plesne, ktoré nie len znižujú schopnosť vstrebávania živín z potravy, ale silne intoxikujú organizmus. Ak ich konzumujeme spolu s vlákninou, sú schopné „roztrhať“ usadeniny v čreve. Okrem toho, že vláknina absorbuje toxíny, viaže na seba aj štepy žlčových kyselín. Tie sa podstatnou mierou podieľajú na príčine vzniku rakoviny čreva. Vláknina taktiež znižuje cholesterol. Asi 80% sa vytvorí pri strese a len 20% prijmeme stravou. Po strese sa vylúči do čreva, ak tam však nie je dostatok vlákniny, vstrebá sa späť. Tieto pozitíva prispievajú nielen k redukcii telesnej hmotnosti, ale zvyšujú celkovú imunitu organizmu a využiteľnosť živín z potravy. Aby sme nevyhadzovali zbytočne peniaze na rôzne doplnky a nepoškodili si, poraďme sa s odborníkom-dietoterapeutom, lebo napr. jednostranná vláknina v horeuvedenom množstve nám môže odvápniť kosti, alebo naviazať na seba potrebné minerály a stopové prvky, ktorých máme už aj tak žalostne málo.

1 931 pozretí

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na EZOpress@gmail.com Ďakujeme

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.