EZOpress

Články o zdraví, ezoterike, duchovnom rozvoji a za pravdu v medicíne

Výživa podľa piatich elementov

PentagramEAk si dáme tú námahu a preštudujeme filozofiu piatich elementov nájdeme tam popísané aj chute, ktoré podporujú jednotlivé orgány ale zároveň ich nadmerné používanie ich likviduje:

Element dreva – stromu (pečeň a žlčník) bude podporovať chuť kyslá z prírodne kvasenej zeleniny. Naopak ocot bude spôsobovať cirhózu pečene. Z obilnín to bude hlavne pšenica, ktorá rozpustí aj žlčníkové kamene. Jačmeň (krúpy) – zvláčňuje, zmäkčuje, rozpúšťa cysty v prsníkoch pomáha riešiť rakovinu prostaty, vytvára psychickú a fyzickú pružnosť. Ovos nahý obsahuje najviac bielkovín a tukov a preto naopak pri onkologických problémoch vhodný nie je, ale dodáva veľa energie a prehrieva. Nie náhodou ním kŕmia kone a dávali ho niekedy aj vojakom.

Element ohňa (srdce a tenké črevo) podporia horčíny napr. z púpavy, ale nie z kávy. Z obilnín je to kukurica. Pozor lebo ochladzuje a tak ju konzumuje len v lete. Tí, čo majú zväčšené srdce by sa jej mali vyhýbať stále. Naopak pri srdcovom záchvate je nápomocná.

Zem (žalúdok, slezinu, pankreas) harmonizuje chuť sladká a pankreas bude liečiť dyňa Hokaido, či varená cibuľa a iné zeleninové nápoje. Naopak cukor v každej forme nám tento orgán oslabí. Napriek tomu, že pšeno je jedna z potravín, ktorá pomáha liečiť cukrovku ju diabetici skoro vôbec nekonzumujú.

Ku kovu (pľúca a hrubé črevo) patrí chuť pikantná, čo využívajú v tropických krajinách, kde chladnička nie je tak samozrejmá ako u nás a musia ju nahradiť pikantnými pokrmami aby zlikvidovali do čreva preniknuté baktérie. Preto sa u nich nich používajú čili papričky. U nás to však vhodné nie je a už vôbec nie feferónky. Každodennou pochutinou a liečivom číslo jedna je Miso. Okrem mnohých pozitívnych účinkov je schopné z tela odstrániť aj ťažké kovy a rádioaktivitu. Balzamom na črevo je ryža natural guľatá (podlhovastá ochladzuje). Je najľahšie stráviteľnou obilninou, lebo ryža rastie vo vode a už ju netreba namáčať. Rozvarená v tlakovom hrnci vhodná aj pri rakovine hrubého čreva. Prepasírovaná aj pre kojencov miesto iných nezdravých náhrad mlieka.

Voda (obličky a močový mechúr) – Soľ podporuje činnosť obličiek, ale len jej nepatrné množstvo. Musí vždy prejsť varom. Priemerný človek jej skonzumuje 5x viac, ako sú obličky schopné zniesť. Oveľa efektívnejšie je dochucovať prírodne fermentovanou Miso pastou, alebo sójovou omáčkou Shoyu, ktorá zreje v drevených sudoch. Istým riešením pre tých čo majú narušený živel vody a majú chuť dosoľovať, je pripraviť si Gomasio z nelúpaného sezamu a morskej soli. Uvoľnené obličky harmonizuje fazuľa azuki a pohánka, stiahnuté naopak uvoľňuje veľká fazuľa.

tothMnohí si teraz pomyslíte, že tu uvedené je v rozpore s všade publikovanou tzv. zdravou výživou nazývanou aj racionálna strava. Ak by však bola naozaj zdraviu prospešná, tak by sme pomaly v čakárňach ordinácií mali zo dňa na deň menej pacientov. Opak je však pravdou. Je načase zamyslieť sa nad sebou samým, prestať si úmyselne škodiť a spoliehať sa na lekárov, či liečiteľov, ktorí to čo sme zničili sú „povinní“ opraviť, ale prevezmime zodpovednosť za svoju chorobu. Informácie o tom ako zdravo žiť by sa mali vyučovať už na základnej škole. Žiaľ nikto o to záujem nemá, lebo by skolabovalo hospodárstvo, ktoré žije z chorých = nevedomých ľudí. Napriek tomu vzniká na Slovensku čím ďalej tým viac predajní so zdravou výživou a centier, kde sa tieto zásady aj vyučujú. Trh vždy reaguje na dopyt a ten budeme regulovať my svojím rozhodnutím žiť zdravšie.

autor: Ing. Peter Tóth – terapeut, dietológ – Regeneračné centrum Energy, Košice – vedie kurzy založené na princípoch stravovania sa našich predkov s aplikáciou poznatkov z makrobiotiky, ájurvédy, čínskej medicíny – 5 elementov, krvných skupín a hlavne metabolických typov, …

súvisiaca literatúra

Do pozornosti tiež uvádzame článok Hlavné zásady zdravej výživy v kocke a kurz samoliečby harmonickou stravou

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné farebné podčiarknuté slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na EZOpress@gmail.com

15 299 pozretí