Reagujete nepriaznivo na potraviny? Samo-diagnostický test za pár minút.

Reagujete nepriaznivo na potraviny, ktoré konzumujete? Je tu rýchle a spoľahlivé testovanie potravinovej intolerancie s výsledkami už o 40 minút. Ak ste testovaný pozitívne, odstránenie problémovej potraviny z Vašej stravy, môže pomôcť k tomu, že sa budete cítiť lepšie už o pár dní.

pizza

obrázok so súhlasom Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Čo presne znamená potravinová intolerancia?

Zložitá cesta potravín, ktorá ovplyvňuje naše každodenné životy, je novo – objavujúcou sa oblasťou poznania. Diagnostikovať príčiny symptómov, ktoré sa zdajú byť mnoho krát ‘nevysvetliteľné’, je veľmi problematické. Ľudia trpiaci na potravinovú intoleranciu (neznášanlivosť) sa často pod vplyvom lekárov, ale aj médií, domnievajú, že ich stav je iba v ich ‘hlave’ resp. je potrebné liečiť fyzické prejavy ich stavu, nie ich príčinu.

 

Hoci potravinová intolerancia nie je priamo život ohrozujúca, jej vplyv by sa nemal nikdy podceňovať. Postihnuté osoby majú sťaženú schopnosť viesť normálny zdravý život. Výskyt potravinovej intolerancie je pomerne častý – odhaduje sa, že ňou trpí asi 45% obyvateľstva. Mnoho ľudí má skúsenosť s viac ako jedným symptómom potravinovej intolerancie. Príznaky bývajú často nejasné a základná príčina problému – potravina, nie je vždy správne diagnostikovaná. Trpiaci sa často sťažujú na pocit nafukovania a bývajú neustále unavení.

Potravinová intolerancia je v podstate neobvyklá reakcia Vášho tela na určité potraviny, ktorá sa môže prejaviť niekoľkými spôsobmi. Niektorí ľudia môžu trpieť na jeden z príznakov ako napr. neznesiteľné bolesti hlavy, zatiaľ čo iní trpia nadúvaním, migrénou či kožné alebo respiračné ťažkosti. Uvedomenie si, že potraviny sú katalyzátorom konkrétnych symptómov nie je jednoduché, pretože na rozdiel od okamžitých príznakov potravinovej alergie, príznaky potravinovej intolerancie sa často objavujú niekoľko hodín alebo dokonca dní neskôr.

V skutočnosti si mnohí ľudia trpiaci na potravinovú intoleranciu po stanovení diagnózy a po odstránení ich problému v potravinách, uvedomujú, že boli vystavení miernym príznakom potravinovej intolerancie po celý svoj život.

Príznaky (symptómy)

Ak máte niektorý z nasledovných symptómov, môžete aj vy trpieť potravinovou intoleranciou. Postihnutí na potravinovú intoleranciu netrpia zvyčajne len jedným zo symptómov.

  • Úzkosť (akútna alebo chronická)
  • Artritída
  • Astma
  • Poruchy straty pozornosti
  • Pomočovanie
  • Opuchy
  • Bronchitída
  • Celiakia
  • Chronická únava
  • Zápcha
  • Cystická fibróza
  • Depresia
  • Hnačka
  • Fibromyalgia
  • Gastritída
  • Bolesti hlavy
  • Poruchy hyperaktivity
  • Nespavosť
  • Zápal čreva
  • Svrbenie pokožky
  • Poruchy vstrebávania
  • Migrény
  • Poruchy spánku
  • Zadržiavanie tekutín
  • Problémy s hmotnosťou

Zmeny v stravovaní a život s potravinovou intoleranciou

Ak Vám Food Detective™ indikuje pozitívne výsledky, znamená to zvýšenú produkciu protilátok na konkrétnu potravinu, a teda jej neznášanlivosť organizmom. Reakcie môžu byť mierne, stredné alebo silné.

Akonáhle raz zistíte, že ste intolerantný na konkrétnu potravinu, odporúča sa vylúčiť túto ‘reaktívnu’ potravinu minimálne na 3 mesiace.

Ak prostredníctvom testu zistíte viacero pozitívnych výsledkov, zo začiatku môže byť pre Vás príliš ťažké vylúčiť všetky potraviny naraz, preto by mohlo byť jednoduchšie:

– vyhýbať sa najskôr potravinám so strednou až silnou reakciou
– striedať potraviny vykazujúce miernu reakciu.

Prvé myšlienky na vylúčenie určitej potraviny z Vášho jedálnička (možno dokonca aj tej najobľúbenejšej) bývajú v mnohých prípadoch dosť skľučujúce. Niektorí ľudia sa cítia prvých pár dní po vylúčení potraviny horšie a hoci to s určitými potravinami môže byť ťažké, treba vytrvať.

Pokiaľ ste v štádiu vylúčenia určitej potraviny, pokúste sa ju nahradiť jej substitútmi. Existuje viac alternatív, než si myslíte. Naša časť o vyváženej strave Vám poskytne informácie týkajúce sa najčastejšie vyskytujúcich sa reaktívnych potravín.

Zistenie, že máte potravinovú intoleranciu, neznamená koniec sveta, je to len začiatok iného spôsobu stravovania sa. Uvidíte, že odstránenie problémovej potraviny Vám umožní žiť plnohodnotnejší život bez príznakov, ktorými ste trpeli celý svoj život.

Skôr než niečo zmeníte vo Vašom stravovaní

Výživa a zdravie idú spolu ruka v ruke, pričom existuje niekoľko štandardných zásad, ktoré by ste mali dodržiavať, predtým ako zmeníte Váš stravovací plán.

Pokiaľ mate zdravotné problémy, ste tehotná alebo sa nachádzate uprostred liečebného procesu, navrhovanú zmenu stravovania konzultujte s Vaším lekárom, výživovým špecialistom alebo dietológom.

V maximálnej možnej miere si plánujte a zaraďujte Vaše jedlá dopredu. Zbieraním receptov, do ktorých idú nereaktívne potraviny a nakupovaním dopredu, zvládnete proces zmeny jednoduchšie.

Osvojte si škálu potravín, ktoré môžete jesť. Môžete byť intolerantný na pár potravín, ale je veľmi veľa potravín, ktoré môžete jesť bez problémov. Namiesto sústredenia sa na to, čo nemôžete jesť, koncentrujte svoju pozornosť na všetky potraviny, ktoré jesť môžete.

Keď odstránite určitú potravinu z Vášho jedálnička, skúste ju nahradiť potravinou z tej skupiny, ktorá reakciu nepreukázala.

Aj naďalej sa vyhýbajte potravinám, pokiaľ viete, že ich konzumácia má na Vás negatívny efekt, dokonca aj vtedy, keď Vám Food Detective™ test vyšiel na danú potravinu negatívne.

Rozlišujte, ktoré produkty obsahujú Vaše reaktívne potraviny. Mnohé polotovary a omáčky obsahujú širokú škálu ingrediencií, ktoré môžu s reaktívnou potravinou súvisieť, takže je potrebné kontrolovať etikety.

Je veľmi dôležité dodržiavať vyváženú stravu. Takto získate širokú škálu výživných látok a znížite riziko ďalších potravinových intolerancií.

Dodržiavanie vyváženej stravy pri vylúčení určitých potravín

Pokiaľ Vám Food Detective™ test ukáže výsledky, ktoré indikujú zvýšenú úroveň protilátok na určitú potravinu, je vhodné vzdať sa konkrétnej potraviny najmenej na 3 mesiace. Následne, ale už aj počas tohto obdobia, možno očakávať postupný ústup symptómov.

Odstránenie problémovej potraviny z jedálnička Vám umožní prehodnotiť Váš životný štýl a výber jedál. Možno sa budete odteraz viac zaujímať o služby výživového odborníka alebo dietológa s cieľom prehodnotiť Váš stravovací plán a identifikovať také skupiny potravín, ktoré by mohli z výživového hľadiska chýbať alebo by mohli byť obmedzujúce. Dôležité je predovšetkým jesť pestrú paletu jedál.

Medzi najčastejšie reaktívne potraviny patria:

Kravské mlieko

Ak výsledky Vášho testu preukázali pozitívne reakcie na mlieko, odporúčame ho buď z jedálnička vylúčiť úplne, alebo aspoň znížiť spotrebu kravského mlieka na minimum.

Mlieko je významným zdrojom bielkovín, vápnika a vitamínov A a B. Preto ak sa vzdáte konzumácie kravského mlieka, je dôležité, aby boli tieto živiny získané z alternatívnych zdrojov.

Dovoľujeme si Vás upozorniť, že u ľudí, ktorí sú intolerantní na kravské mlieko sa môžu v niektorých prípadoch vytvoriť intolerancie aj na ovčie alebo kozie mlieko, keď sa použijú ako náhradky.

Alternatívy k mlieku

V súčasnej dobe existuje celá rada ďalších alternatív mlieka, ktorými môžete nahradiť kravské mlieko, patria medzi ne:

Takisto môžete použiť orieškové nátierky namiesto smotany, mäkké tofu namiesto creme freche, a tahini alebo extra panenský olivový olej a namiesto masla – GHI

Bohatý zdroj bielkovín, vápnika a vitamínov A a B si dokážete zabezpečiť aj potravinami, ako sú napr.:

Ovocie a zelenina – najmä v zelenej listovej zelenine, ako sú jarná listová zelenina, žerucha a špenát, brokolica, rebarbora, figy, huby, pomaranče, marhule, slivky, tekvicové semená a strukoviny.

Pšenica

Ak výsledky testu preukázali pozitívne reakcie na pšenicu, je potrebné znížiť spotrebu pšenice v potrave, resp. vylúčiť ju absolútne.

Nie je to len chlieb, sušienky a raňajkové cereálie, ktoré obsahujú pšenicu; pšenicu je možné nájsť v mnohých ďalších výrobkoch – dokonca aj v niektorých bylinných a korenených výrobkoch. Niektoré príklady potravín, ktoré obsahujú pšenicu:

  • Hamburgery
  • Čipsy
  • Salámy
  • Párky
  • Škótske vajcia
  • Mäso alebo ryby obalené v strúhanke
  • Hovädzie
  • Paštéty a nátierky
  • Pizze
  • Omáčky z polotovarov
  • Šalátové dressingy
  • Šunka
  • Prášok do pečiva
  • Konzervované potraviny, vrátane fazule
  • Špagety a polievky
  • Zmrzlina
  • Práškové nápoje
  • Čokoládové tyčinky
  • Sladké drievko
  • Väčšina pudingov
  • Pivo
  • Väčšina druhov alkoholu

Spracované polotovary, čipsy a rýchle občerstvenie obvykle obsahujú pšenicu, takže je potrebné prečítať si zloženie etikety na všetkých výrobkoch, ešte predtým než si ich vložíme do nákupného košíka.

Alternatívy k pšenici

Hoci je pšenica dôležitým zdrojom živín, existujú mnohé alternatívne potravinárske výrobky, ktoré takisto poskytujú rovnocenné vitamíny a minerálne látky. I keď to môže byť náročné, skúste použiť tieto alternatívy, aby ste si dokázali pripraviť chutnú, pestrú a zdravú stravu.

Chlieb bez obsahu pšenice je teraz pomerne dostupný a bežne nájdeme chleby vyrobené z ryže, ražnej múky alebo zmesi zemiakov a obilia. Tieto druhy chleba obsahujú základné vitamíny B, železo a kyselinu listovú, ktoré sa nachádzajú v chlebe. Vyberte si 100% ražný chlieb, perník alebo kukuričný chlieb, prípadne si dajte namiesto chleba ryžu alebo ovsené koláče.

Cestoviny

Vyberajte si cestoviny vyrábané z ryže, Quinoa, kukurice alebo pohánky, ktoré obsahujú B vitamíny. Rezance sú taktiež k dispozícii aj v pohánkovej alebo ryžovej verzii.

Sušienky

Existujú viaceré varianty sušienok vyrobených z kukurice a ovsa, pričom môžu byť buď sladké alebo slané a pikantné.

Raňajkové cereálie

V dnešnej dobe je k dispozícii pomerne široký výber obilnín, ktoré neobsahujú pšenicu, ako je napr. müsli bez pšenice, ovsená kaša, pusinky z prosa, hnedej ryže, pohánkovej múky, drvené ovsené kúsky a Quinoa vločky. To všetko poskytuje pomerne dobrý zdroj vitamínov B a železa.

Na pečenie

Vyberte si šošovicovú múku, sódu bikarbónu, tatarskú omáčku, tapioku (škrobová múčka z manioku), želatínu alebo dezerty založené na zeleninovej báze, čisté korenie, kukuričnú múku, ryžu,…. Široký výber výrobkov bez obsahu pšenice možno nájsť v predajniach zdravej výživy, supermarketoch ale aj na internete.

Upozorňujeme, že označenie ‘bezlepkové’, neznamená nutne, bez obsahu pšenice – pozrite sa vždy na etiketu.

Vajcia

Ak Vaše výsledky indikovali reakciu na vajcia, je potrebné, aby ste buď odstránili, alebo znížili spotrebu vaječných bielkovín.

Vajcia sú skvelým zdrojom bielkovín a poskytujú významné množstvo viacerých vitamínov a minerálov. Avšak, nemali by byť neoddeliteľnou súčasťou vašej stravy, tak ako je tomu u veľa iných bežne konzumovaných potravín, ktoré poskytujú rovnocenné nutričné hodnoty.

Vaječné deriváty ako albumín, ovalbumín, ovovitelín, globulín, ovaglobulín a vitelín možno nájsť v mnohých výrobkoch, vrátane:

  • zákuskov, palaciniek, dezertov
  • pudingov a polotovarov
  • majonézy
  • čerstvých pekárenských výrobkov (tie nemusia byť označené, preto si to overte v pekárni)

Náhrada za vajcia

Vajcia sa zvyčajne používajú pri pečení na zabezpečenie lesku, spojenie surovín alebo pre nadýchanie cesta. Ako alternatívy môžu byť použité (namiesto jedného vajca, môžete použiť):

  • 1 PL cíceru a 1 PL vody
  • 2 PL múky, 1/2 PL masti
  • 1/2 PL prášku do pečiva a 2 PL vody
  • 50 g pomletého tofu (rozmiešať s tekutou časťou receptu)
  • 1/2 veľkého banánu roztlačeného na kašu
  • 50 ml bielej omáčky
  • celé vaječné náhradky vyrobené zo sójových bielkovín a zemiakového škrobu
Kvasnice

Ak Vám test ukázal pozitívne výsledky na pekárenské alebo pivovarnícke droždie, potom je potrebné ich vylúčiť úplne alebo znížiť spotrebu kvasníc na minimum.

Pozn. Pekárenské a pivovarnícke droždie predstavujú 2 typy rovnakého organizmu, a teda ľudia, ktorí reagujú na jedny, obyčajne reagujú aj na druhé.

Zo všetkých uvedených potravín je zrejme najťažšie vylúčiť práve droždie, pretože sa skrýva v mnohých spracovaných potravinách, teda je skutočne dôležité plánovať si jedálniček ešte predtým, než začnete s eliminačnou diétou na kvasnice.

Živé kvasinky sa používajú pri príprave a spracovaní potravín, kde sa premieňa cukor na oxid uhličitý a alkohol. Sú dobrým zdrojom vitamínu B, avšak ten môže byť získaný aj z iných potravín, ako je mäso, ryby, obiloviny, orechy a tmavá zelenina.

Aby sme zabezpečili konzumáciu stravy zbavenej kvasníc, je potrebné vyhnúť sa ich prírodným zdrojom, rovnako ako tým, ktoré sa do potravín pridávajú ako prídavné látky. Obmedzenie príjmu cukru v strave má taktiež pozitívny účinok tým, že sa zabráni rastu kvasiniek v tráviacom systéme.

Náhrada za kvasnice

  • sójovú omáčku môžete nahradiť opekaným sezamovým olejom
  • šampanské, Tequila, gin a vodka sú vyrobené prakticky bez kvasníc
  • chleby bez použitia kvasníc (so sódou) a iné alternatívy, ako sú Ryvita, ryža, zákusky a torty z ovsa a raže, perník
  • namiesto octu používajte citrónovú šťavu či umeocot
Sója

Ak Vaše výsledky preukázali pozitívne reakcie na sóju, je potrebné, aby ste ju buď vylúčili z jedálnička úplne, prípadne znížili jej konzumáciu na minimum. Sójové jedlá sú dnes preferované najmä vegetariánmi, pretože sója je vynikajúcim zdrojom bielkovín, má nízky obsah nasýtených tukov a neobsahuje cholesterol. Pokiaľ sa vyhýbate sóji, je dôležité dopĺňať proteín z alternatívnych zdrojov potravín.

Sóju možno zvyčajne nájsť v mnohých potravinách, vrátane:

  • Vegetariánskych a mäsových polotovarov
  • Vegetariánske ‘mäso’ produkty, ako je „vegetarián hamburger“ a „vegetarián párok“
  • Niektoré chleby obsahujú sóju
  • Konzervy a balené potraviny
  • Sušienky, mrazené potraviny, pizza a rezance
  • Čokoláda, raňajkové cereálie, zmrzlina, margarín, cukríky

Aj z tohto dôvodu je veľmi dôležité kontrolovať etikety.

Náhrady za sóju

Spolu s kravským mliekom existuje celá rada ďalších druhov mliek, ktorými môže byť sójové mlieko nahradené, či už na pitie alebo varenie:

  • Ryžové mlieko
  • Kokosové mlieko
  • Zemiakové mlieko a ovsené mlieko.

9 tipov pre lepšie zdravie

  1. Jedzte pestro. Jedzte čo možno najpestrejšie variácie farieb a chutí. Snažte sa denne skonzumovať 10 rôznych potravín: napr. ovos, oriešky a semienka s banánmi a mliekom na raňajky; tuniak, syr alebo kurča so šalátom, zelenými fazuľkami, paradajkami s trochou dressingu na obed, a rybu, zemiaky, mrkvu, brokolicu a hrášok na večeru. Takto pokryjete až 12 rôznych zdrojov a zadovážite pre seba dostatok výživných látok.
  2. Jedlo dôkladne požujte. Toto je prvá fáza trávenia. Jedlo, ktoré nebolo dôkladne rozžuté sa len veľmi ťažko trávi. Mnohé zo symptómov sa často zmiernia už tým, že sa jedlo predtým ako sa prehltne, dôkladne rozžuje.
  3. Pite aspoň 1-1 1/2 litra vody denne. Môže to byť aj vo forme ľahkých džúsov a zeleninových štiav. Ovocné a bylinkové čaje sú tiež výbornou alternatívou. Alebo skúste obmenu – teplú vodu s plátkom citróna a mäty. Vyhýbajte sa káve a čaju – sú to diuretiká. Zvyšujú hladinu vody odbúranú z nášho tela, vrátane minerálov a stopových prvkov.
  4. Dajte si tú námahu a spíšte zoznam všetkého, čo zjete a vypijete v priebehu 5 dní. Posvieťte si na variabilitu v jedlách a preskúmajte, či tam nie je nejaká potravina zaradená len tak zo zvyku. Toto sú práve tie jedlá, ktoré spôsobujú často najväčšie problémy. Ak sa vo Vašej strave vyskytujú určité potraviny pravidelne, skúste ich nahradiť vhodnými alternatívami. Informácia v brožúre Vás oboznámi s alternatívami mnohých potravín.
  5. Vyhýbajte sa spáleným, pripečeným, vyprážaným jedlám, hydrogenizovaným rastlinným tukom a neúmernému množstvu živočíšnych tukov. Spálené jedlá obsahujú voľné radikály, ktoré poškodzujú naše bunky. Aby ste minimalizovali tieto škody potrebujete množstvo antioxidantov, ktoré sa nachádzajú napr. v červenom víne, zelenine a ovocí a doplňte Váš stravovací režim o kvalitné doplnky výživy.
  6. Obmedzte príjem cukru, potravín spracovaných chemickými prísadami, minimalizujte alkohol, kávu a čaj. Môže sa stať, že si príležitostne dáte rýchle občerstvenie, ale takéto jedlo by sa určite nemalo stať pravidelnou súčasťou Vášho jedálnička.
  7. Pochutnajte si na malom množstve orieškov a semiačkoch, aby ste denne zabezpečili nevyhnutné nenasýtené mastné kyseliny. Tri krát do týždňa jedzte ryby a na prípravu šalátov vyskúšajte rôzne zastudena lisované oleje. V supermarketoch a obchodoch so zdravou výživou sa dá už dnes ľahko dostať tekvicový olej, olej z vlašských orechov či z ľanových semien.
  8. Uistite sa, že Vaše telo prijíma dostatočné množstvo vlákniny a vody, čím sa zabezpečuje správna funkcia Vašich čriev. Denný pohyb čriev je prospešný.
  9. Pravidelne cvičte. Ak nie ste zvyknutý pravidelne cvičiť, poraďte sa s Vašim praktickým lekárom a zistite, aký druh cvičenia by bol pre Vás vhodný. 50% zdravia je pravidelný pohyb a 50% je o prístupe k stravovaniu. Nepodceňujte tento dôležitý fakt. Cvičením si udržiavate ohybné kĺby, pôsobíte pozitívne na kardiovaskulárnu sústavu a zvyšujete intenzitu spaľovania tukov.

Food-Detector si môžete zakúpiť TU

Odporúčaná literatúra o zdravej výžive

11 052 pozretí

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na EZOpress@gmail.com Ďakujeme

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.