VEGAMAT – výroba rastlinného mlieka

Mnoho vegetariánov si myslí, že konzumáciou sóje si doplní chýbajúce bielkoviny. Oveľa vhodnejšia potravina je však konope. Sója obsahuje veľa zložiek, ktoré doslova bránia v trávení bielkovín (inhibítor trypsínu, …). Myslia si to preto, že celý svet je plný článkov, ktoré vyzdvihujú sóju. Je to hlavne preto, že pestovatelia potrebujú predať sóju, ktorej sa produkuje enormné množstvo. Aby sme znížili množstvo škodlivých látok, mali by sme nechať sóju fermentovať. Niektoré z takýchto výrobkov, ako miso pasta, shoyu, … sú popísané nižšie.

Uvádzame jeden z podobných článkov, ktoré ospevujú sóju, ale nepíšu nič o jej negatívach

Sója – kráľovná rastlinnej ríše

Mimoriadne všestranná, pritom skromná, nenáročná a lacná. To všetko je sója, potravina budúcnosti. Starodávna plodina pochádzajúca z Číny, kde ju pestovali už pred 4500 rokmi, predstavuje priam ideálnu zdravú, racionálnu a výživnú stravu.

Obsahuje 40 percent bielkovín podobného zloženia ako mäso, má dvakrát viac vápnika ako mlieko a dvojnásobne viac železa ako hovädzia pečeň. Sója právom patrí k najzázračnejším darom prírody. Nenápadná strukovina poskytuje obživu asi jednej miliarde obyvateľov našej planéty. Je pozoruhodne všestranná: jej plody, sójové bôby sa pripravujú samotne ako iné strukoviny, alebo sa ďalej spracovávajú na mnohé ďalšie užitočné produkty – sójový nápoj, mäso, omáčku, sójové syry tempeh a tofu, pastu miso, olej a sójový proteín. Slúži ako výživná potrava nielen pre ľudí, ale aj pre zvieratá, je z nej výborné krmivo pre dobytok. A to zďaleka nie je všetko. Sója sa používa aj na výrobu bionafty, kozmetických prípravkov, olejov, mydiel či rôznych plastov.

Zdravá alternatíva

Mnohí odborníci na zdravú výživu odporúčajú nahradiť v strave aspoň časť mäsa a živočíšnych produktov sójovými výrobkami. Ako jediná zo všetkých rastlín totiž obsahuje bielkoviny veľmi podobné živočíšnym, a tak môže byť plnohodnotnou náhradou mäsa, vajec i mlieka. 500 g sóje dodá organizmu toľko bielkovín ako 2 kg mäsa, 5 I mlieka či 28 slepačích vajec. Na rozdiel od mäsa však sója neobsahuje cholesterol ani iné škodlivé látky. Má všetky esenciálne aminokyseliny, nevyhnutné pre zdravý vývoj a fungovanie nášho organizmu. Odporúča sa ako náhrada mäsa a syra najmä pri závažných onkologických a srdcovo-cievnych ochoreniach, tuberkulóze, ako aj pri vyčerpanosti a rekonvalescencii.

Znižuje hladinu cholesterolu

Okrem bielkovín sója obsahuje aj asi dvadsať percent veľmi kvalitného tuku, pričom vyše 60 percent z neho tvoria zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny, vrátane veľmi dôležitej kyseliny linolovej. V sóji sa nachádza tiež veľké množstvo betakaroténu, vitamín E a B, je bohatým zdrojom železa, draslíka a vápnika (tofu). Takmer dve percentá sójového lecitínu blahodarne pôsobia na nervový systém a napomáhajú znižovať hladinu „zlého“ cholesterolu. Ľuďom, ktorí nahradili polovicu živočíšnych potravín sójovým „mäsom“ a ďalšími sójovými produktmi, sa už po niekoľkých týždňoch znížila hladina cholesterolu až o 16 percent. Sója je veľmi dobrou prevenciou proti arterioskleróze, srdcovocievnym ochoreniam, vysokému krvnému tlaku, znižuje riziko infarktu i mozgovej mŕtvice. Sójový tuk priaznivo ovplyvňuje aj činnosť nervovej sústavy, stav pokožky a látkovú výmenu. Pre vysoký obsah sitosterinu (194 mg) má priaznivý vplyv aj na problémy s prostatou.

Úľava pri menopauze

V sóji sa nachádza pozoruhodné množstvo takzvaných rastlinných estrogénov – fytoestrogénov. Výskumy dokázali, že už príjem 45 gramov sójových produktov denne počas desiatich týždňov u žien výrazne obmedzil negatívne sprievodné prejavy menopauzy, ako sú návaly tepla a odvápňovanie kostí. Fytoestrogény zabraňujú aj vzniku rakoviny prsníka. V krajinách východnej Ázie, najmä v Japonsku, kde ženy pravidelne konzumujú sójové produkty, je toto ochorenie oveľa zriedkavejšie ako napríklad v európskych štátoch. Nádory prsníka totiž často vyvoláva zvýšená tvorba estrogénu, a prítomnosť sójových fytoestrogénov tvorbu vlastného estrogénu v organizme dokáže tlmiť a regulovať.

Zdroj dôležitých minerálov a vitamínov

Sója má sedemnásobne vyšší percentuálny obsah minerálov ako mlieko a päťkrát vyšší ako mäso a vajcia. Sójové bôby sú bohaté na draslík, obsahujú horčík, fosfor, železo, mangán, vitamín E, vitamíny skupiny B, najmä tiamín (B9) a pyridoxín (B6) kyselinu listovú (B12). Práve pre vysoký obsah vitamínov skupiny B, lecitínu, vápniku a horčíka má sója veľmi dobré preventívne a liečivé účinky pri ochoreniach nervovej sústavy. Pacientom trpiacim na sklerózu multiplex, rôzne neurózy a depresie sa po nahradení mäsa sójou výrazne zlepšil zdravotný stav. Vysoký obsah vápnika, draslíka, magnézia, železa a mangánu radí sóju medzi zásadotvorné potraviny. Jej pravidelná konzumácia pomáha preto pri reumatických ochoreniach, prekyslení, pálení záhy, je účinným dietickým prostriedkom aj pri rôznych ekzémoch a vyrážkach.

Užitočná vláknina

Veľký podiel vlákniny, až takmer šesť percent (podľa druhu produktu) v sóji priaznivo ovplyvňuje činnosť tráviaceho traktu. Sója, najmä tofu, sa preto odporúča pri chorobách pečene, žlčníka, žalúdka, pankreasu i čriev. Sója zabraňuje vzniku žlčníkových kameňov a dokáže ich aj rozpúšťať. Vláknina sójových bôbov je dobrou prevenciou proti zápche, čím chráni hrubé črevo pred viacerými závažnými ochoreniami. Vysoký obsah rozpustnej vlákniny spomaľuje trávenie a vstrebávanie, čo priaznivo reguluje hladinu cukru a energie. Sója je preto vhodnou potravinou aj pre diabetikov.

Sója a deti

Sóju a sójový nápoj môžeme podávať aj deťom (ak nie sú alergické na sóju). Výrobky zo sóje sú vhodnou alternatívou mäsa a kravského mlieka najmä u detí s alergiou na kravské mlieko. Takmer u všetkých detí trpiacich na rôzne ekzémy, alergie (okrem alergie na sóju) a chronickú bronchitídu sa po vysadení mlieka a jeho nahradením pravidelnou konzumáciou sójového nápoja a sóje výrazne zlepšil ich zdravotný stav alebo sa dokonca úplne uzdravili.

Môže byť aj alergénom…

Sója má vynikajúce vlastnosti, napriek tomu nie je správne konzumovať ju vo veľkých množstvách a každodenne. Je to veľmi výživná potravina s vysokým obsahom bielkovín, a tak by sme ju mali jesť s mierou, čo znamená dva až trikrát do týždňa. Niektorí citliví ľudia môžu byť tiež na sóju alergickí, môže u nich vyvolávať bolesti hlavy alebo rôzne problémy s trávením. Strukoviny sú vo všeobecnosti ťažšie stráviteľné a môžu spôsobovať nadúvanie. Preto je vhodnejšie používať čisté sójové bôby zriedkavejšie a v menšom množstve, a viac si dopriať výrobky z nich, najmä tofu, sójový nápoj, misu a olej.

Univerzálna potravina

V Číne a v Japonsku je „tou-fu“, ako ho nazývajú veľmi obľúbenou ľudovou stravou, ktorá veľa ráz nahrádza nedostatkové mäso. Z tofu pripravujú studené i teplé jedlá a pomocou rôznych príchutí a korenín dokážu na nerozoznanie napodobniť vzhľad aj chuť mäsa. Na čínskom cisárskom dvore vraj poznali až 999 receptov na jedlá s tofu.

Najznámejšie sójové produkty

Sójová múka – Získava sa zomletím sójových bôbov.

Sójové klíčky – Naklíčené bôby dostaneme hotové, alebo si ich môžeme priraviť sami.

Sójový nápoj – Vyrába sa spracovaním zomletých sójových bôbov.

Sójový olej – Stolový olej s vysokou kvalitnou a neutrálnou chuťou. Obsahuje až 61% nenasýtených mastných kyselín.

Tofu – Sójový syr sa pripravuje zrážaním sójového mlieka pridaním chloridu vápenatého. Biele prírodné tofu má neutrálnu chuť, dochucuje sa podľa potreby rôznymi koreninami. Predáva sa aj rôzne chutené alebo údené tofu, alebo spracované ako sójové salámy, nárezy, fašírky, párky, fi lety, a podobne. Môžeme ho spracovávať ako mäso, pripravovať z neho rôzne nátierky, prívarky, majonézy, dressingy, sladké dezerty, krémy a múčniky.

Sójové mäso – Základ tvoria spracované pomleté sójové bôby. Dehydrované sójové mäso môže byť vo forme kociek, granulí, plátkov, namáča sa a varí v ľubovoľne ochutenej tekutine, po zmäknutí sa spracúva ako mäso.

Sójová omáčka – Vyrába sa z fermentovaných sójových bôbov, vody a morskej soli.

Miso pasta – Japonská pasta sa používa podobne ako sójová omáčka, najmä na prípravu miso polievky, marinád a dipov. Vyrába sa zo sójových bôbov, ryžového vína, vyťažkov z rýb a morských rias, soli a vody. Má výraznú sladkastú chuť.

Tempeh – Sójový syr kultivovaný plesňovou kultúrou Rhizopus oryzae. Vyrába sa z fermentovaných sójových bôbov. Originálny čínsky tempeh vyzrieva v špeciálnych prístreškoch pokrytých ryžovou slamou, ktorá podporuje proces zrenia plesne. Na našom trhu sa predávajú tri druhy syra tempeh: natural biely, ktorý je vhodné tepelne upraviť a smažený a údený, ktoré sa konzumujú priamo, ale môžeme ich aj tepelne spracovať.

Liečivé účinky

V krajinách s tradičnou výrobou sójového mlieka je pravidelnou súčasťou rodinných raňajok. Šálka horúceho sójového mlieka s lyžicou medu a štipkou morskej soli sa považuje za zdroj sily a energie.

Sójové mlieko je zároveň považované za liečivú potravu. Japonskí lekári ho predpisujú pri cukrovke, srdcových chorobách, vysokom krvnom tlaku, kôrnatení ciev a chudokrvnosti. Pôsobí tiež na posilnenie tráviaceho systému, proti chronickému krvácaniu z nosa, nehojacim sa pomliaždeninám a pri chorobách súvisiacich s nedostatkom vitamínov.

V Japonsku sa traduje, že sójové mlieko je zdravé, dáva pokožke prirodzený lesk, vlasom vracia tmavú farbu, podporuje tvorbu materského mlieka a zlepšuje jeho kvalitu

Sója v lete

Sója, ktorú nazývame aj rastlinným mäsom, je mimoriadne vhodná potravina na prípravu jedál najmä v lete. A prečo práve v lete? Jeden z dôvodov je, že na rozdiel od mäsa neobsahuje sója hnilobné baktérie, putrescíny, tyramín, xantín, cholesterol a ďalšie škodlivé látky. V lete nám chutí menej, častejšie držíme rozličné diéty, vynechávame niektoré živiny a práve výživná hodnota sóje je mimoriadne vysoká. Pri konzumácii jedál zo sóje dostaneme plnohodnotnú stravu, po ktorej sa nepriberá.

Rastlinné mlieko ako ideálna alternatíva

Ak patríte k ľuďom, ktorých výživa vyžaduje vylúčenie kravského mlieka, nemusíte sa ešte vzdať obľúbených ovsených vločiek, alebo mnohých potravín, na ktoré ste zvyknutí. Vďaka prístroju VEGAMAT si môžete sami pripraviť rastlinné mlieko. Napríklad sójové, pohánkové, mandľové a iné. Domáca príprava zachováva všetky výhody čerstvej potraviny.

Sójové mlieko

Je pozoruhodné, že vôbec existuje semeno nejakej rastliny, ktoré keď je rozdrtené a povarené s vodou má takú vysokú podobnosť so životposkytujúcim mliekom, ktoré sa tvorí v telách cicavcov určeným na kojenie ich mláďat. Táto obdivuhodná rastlina je sója.

vega-mat

Vega-mat
pre viac info klik na obrázok

Porovnanie výživných látok sójového a kravského mlieka vychádza priaznivo pre sójové mlieko. Sójové mlieko pripravené tak, aby malo rovnaký pomer vody ako kravské mlieko (t.j. 88,6%) má o 51% viac bielkovín, o 16% menej uhľovodanov, o 12% menej kalórií a o 24% menej tuku. Zároveň obsahuje 15-krát viac železa, celú radu dôležitých B vitamínov a žiadny cholesterol. A nakoniec, obsahuje len 1/10 množstva nebezpečných poľnohospodárskych chemikálií v porovnaní s kravským mliekom. Má relatívne málo vápnika, len 18% kravského mlieka, preto sa sójové mlieko často obohacuje vápnikom vo vhodnej forme, keď sa používa na výživu kojencov. Najbohatším zdrojom vápnika je semeno sezamu (6 krát viac ako kravské mlieko). Ak pridáme do šálky sójového mlieka 1 až 2 lyžice tahinu (sezamového masla) dostaneme ideálny nápoj pre deti. V krajinách s tradičnou výrobou sójového mlieka je jeho cena o polovinu až dve tretiny nižšia ako cena kravského mlieka a je pravidelnou súčasťou ich raňajok. Šálka horúceho sójového mlieka s lyžicou medu a štipkou morskej soli sa považuje za zdroj sily a energie. Sójové mlieko je zároveň považované za liečivú potravu. Japonskí lekári ho predpisujú pri cukrovke, srdcových chorobách, vysokom krvnom tlaku, kornatení ciev a pri chudokrvnosti. Ďalej na posilnenie tráviaceho systému, proti chronickému krvácaniu z nosa, nehojacím sa pomliaždeninám a na prípady chorôb súvisiacich z nedostatkom vitamínov.

V Japonsku sa všeobecne vie, že sójové mlieko je zdravé, že dáva pokožke prirodzený lesk, vlasom vracia tmavú farbu, podporuje tvorbu materského mlieka a zlepšuje jeho kvalitu. Dávno postrehli, že ľudia zamestnaní pri výrobe sójového mlieka a tofu majú sviežu a zdravú farbu tváre.

Výživa alergikov

Sójové mlieko neobsahuje mliečny cukor (laktózu) a preto je veľmi vhodnou alternatívou pre ľudí s alergiou na kravské mlieko. Tento čoraz častejší civilizačný problém vedie k rôznym tráviacim problémom a spôsobuje hnačky, nevoľnosť a kŕče, alebo aj iné, ťažko vysvetliteľné zdravotné poruchy.

Ak patríte k ľuďom, ktorých výživa vyžaduje vylúčenie kravského mlieka, nemusíte sa vzdať obľúbených ovsených vločiek alebo iných potravín, na ktoré ste zvyknutí. Riešením pre vaše zdravotné ťažkosti je nahradenie kravského mlieka sójovým mliekom, ktoré sa okrem ľahkej stráviteľnosti vyznačuje aj mnohými ďalšími pozitívnymi účinkami na organizmus.

Trojitá výhoda domáceho spracovania

Praktický domáci prístroj VEGA-MAT je na našom trhu novinkou a je prispôsobený na jednoduchú manipuláciu. Popri získanom, čistom a prírodnom rastlinnom mlieku, ktoré na rozdiel od predávaných výrobkov neobsahuje konzervačné látky, vzniká pri spracovaní aj okara a rastlinná syrovátka. Okara je výživná a cenná hmota, s priaznivým účinkom na redukciu váhy. Využíva sa pri príprave rozmanitých jedál. Syrovátka má priaznivé kozmetické účinky, lieči akné, upokojuje pleť, potláča kvasinkové a plesňové kožné ochorenia.

Vyskúšali sme viacero rôznych prístrojov, a práve preto odporúčame VEGA-MAT. V tabuľke nižšie uvádzame niekoľko dôvodov prečo práve VEGA-MAT.

tabulka-vega-mat

Dalšie sójové výrobky si môžete zakúpiť TU

9 822 pozretí

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na EZOpress@gmail.com Ďakujeme

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.