EZOpress

Články o zdraví, ezoterike, duchovnom rozvoji a za pravdu v medicíne

Kokosový olej – ďalší zázrak prírody

ID-10041868

Kokosový olej – klik na obrázok – obrázok so súhlasom Idea go / FreeDigitalPhotos.net 

Kokosový olej má nižšiu energetickú hodnotu ako ostatné tuky, jeho trávenie je podobné skôr sacharidom.

Kokosovník orechoplodný sa pestuje v palmových hájoch v čistej prírode na pobreží Filipín. Zberá sa ručne a spracúva tradičným spôsobom – vtedy je zaručená jeho kvalita. Následne sa surová dužina jemne nakrája, suší na slniečku a lisuje.

Takýto olej je cenný a vysoko kvalitný. Typickou vlastnosťou je jeho tuhá konzistencia, ktorá sa okolo 24 o C mení na tekutú. Bez prímesí v čistom stave ho môžeme využiť naozaj na čokoľvek – jedlá, nápoje a kozmetika pre alergikov.

Širokospektrálne využitie

Jemne strúhaný kokos pochádza hlavne zo Srí Lanky. Pridáva sa do zákuskov a všeobecne ho obľubuje sladká kuchyňa. Pre vysoký obsah zdraviu prospešných mastných kyselín je ľahko stráviteľný, vhodný na smaženie a pečenie, uplatňuje sa čím ďalej viac pri redukčných diétach, kedy niekoľko lyžičiek dokáže zasýtiť organizmus aj na niekoľko hodín. Stimuluje vylučovanie hormónov štítnou žľazou a pomáha cholesterol v tele odbúravať. Príslušné hormóny konvertujú cholesterol na dôležitý sterol – progesterón. Ten spomaľuje prejavy starnutia. Je vhodný aj pre dojčiace matky ku skvalitneniu materského mlieka.

Vhodný pre deti aj dospelých

Kokosová dužina je bohatá na minerály – horčík, vápnik a fosfor. Najviac zastúpenou živinou v kokose je tuk. Kokos má priaznivý vplyv pri odvápnení kostí, osteoporóze, bolestiach kostí a svalov po nadmernom zaťažení. Dopĺňa minerály, preto sa odporúča pri prerezávaní detských zúbkov, pri lámaní vlasov a nechtov.

Obsahuje 60-67% tuku, 20% glycidov, 8% proteínov a 6% vody. Dužina obsahuje až 60 percent oleja. Vlákna, ktoré obaľujú plod, sa využívajú aj ako výstelka napríklad do antialergických matracov.

Účinný proti rakovine a iným ochoreniam

Kokosová strúhanka čistí črevá a pohlcuje toxíny. Celkovo má priaznivý vplyv na trávenie a vylučovanie a pomáha predchádzať hlavne rakovine žalúdka, čriev a dvanástorníka. Udržiava v rovnováhe naše hormóny a eliminuje vznik rakoviny prsníkov, semenníkov a prostaty. 

Kokos je vhodný ako prevencia voči ochoreniam srdca, rozpúšťa ľadvinové kamene, pomáha kontrolovať cukor, zvyšuje imunitu, výrobu energie, pomáha uvádzať do obehu telesné tuky. 

Významná “prírodná surovina” v kozmetickom priemysle

Pri dlhodobejšom užívaní zvyšuje obranyschopnosť pleti a vytvára ochranný film, ktorý ju chráni pred baktériami. Extra panenské produkty sú bohatým zdrojom antioxidantov a vitamínov A, C a E. Je tým najlepším prirodzeným zdrojom pre hydratovanie pokožky, aký si viete predstaviť. Olej je vhodný pre každodennú starostlivosť o suchú a citlivú pokožku celého tela – hydratuje ju a zabraňuje jej vysychaniu.

V lete kokosový olej pleť regeneruje a hydratuje po opaľovaní, v zime ju chráni pred mrazom. Vhodný je pre citlivú i alergickú pokožku. Používa sa ako regenerátor vlasov vo forme zábalov a tak isto na masáže tela. Využitie našiel aj pri odličovaní pleti a rias.

Ak máte poškodené a lámavé vlasy, stačí si ho naniesť na pol hodinu a následne dôkladne opláchnuť. Vhodný je aj ako balzam po holení či depilácii. Kvalitný olej je lisovaný za studena bez konzervačných a vonných látok. 

Neobsahuje cholesterol

Nasýtené mastné kyseliny kokosového oleja majú odlišnú dĺžku reťazca, sú kratšie ako napríklad nasýtené tuky  bravčovej masti alebo margarínov, ktoré majú dlhý reťazec.  Uvedené odlišné štruktúrne vlastnosti  nasýtených tukov kokosového oleja prispievajú k priaznivým zdravotným účinkom.

Kokosový olej prirodzene neobsahuje cholesterol – je to rastlinný olej. Naviac vďaka svojej schopnosti stimulovať vylučovanie hormónov štítnou žľazou pomáha cholesterol v tele odbúravať. Konzumácia kokosového oleja zvyšuje  HDL „dobrý“ cholesterol a zároveň mierne znižuje rizikový, VLDL, alebo „zlý“ cholesterol.

Môžu používať bez obáv aj pacienti s ťažkými ochoreniami zažívacích orgánov. Okrem toho sa doporučuje aj pri ochoreniach pečene, žlčníka, chronickej pankreatitíde a zápalových črevných ochoreniach.

Kokosový olej a candida

V kokosovom oleji sa nachádza  kyselina kaprylová, ktorá je vysoko účinná proti kvasinkám a plesniam v organizme. Má  proti plesňové účinky, a veľmi rýchlo vstrebáva z čriev do krvného obehu. 

Kokosový olej je zložený z nasledujúcich mastných kyselín:

  • kyselina laurová
  • kyselina kaprinová
  • kyselina kaprylová
  • kyselina myristová

Tieto kyseliny majú špecifickú schopnosť narušiť membrány vírusov, baktérií, kvasiniek a plesní v tele. O tejto “ochrane” organizmu sa môžu presvedčiť najmä ľudia s častými infekciami, kandidou či herpesmi. Kyseliny pôsobia proti vírusom, mikróbom, hubám a kvasinkám. Kyselina laurová má najsilnejší anti-virálny efekt, kyselina kaprylová je vysoko účinná proti kvasinkám. 

O tejto vlastnosti kokosového oleja a jeho frakcií sa presvedčili tisíce pacientov. Na Filipínach ženy len veľmi zriedka alebo vôbec netrpia ochorením na candidu albicans, lebo pravidelne konzumujú kokosový olej.

Kokosová voda: Najnovší hit celebrít na chudnutie!

V roku 2004 ešte nikto nechyroval, že Američania Mike Kirban a jeho biznis partner Ira Liran zakladajú novú fabriku na sny celebrít a mnohých žien po celom svete. V bare trkotali s dvoma Brazílčankami, ktoré im predstavili chuť kokosovej vody a zasvätili ich do tajov nápoja.

Šikovní mladíci neváhali tento patent preložiť do New Yorku a začali napájať Ameriku. Ich ročný obrad stúpol na 12 miliónov dolárov a impérium, ktoré začínalo na sporáku má dnes hodnotu medzi 120 a 140 miliónmi dolárov. Do extra receptúry a techniky neváhali investovať aj hviezdy ako Madonna a Demi Moore, ktoré sa aj slamky chytajú, aby sa im vrátila oslnivá krása a zmizli tie nechutné tukové ložiská na bruchu.

Tentoraz je ich slamkou zelený kokos. Navyše keď si ich nápoj priložili k ústam, spravili spoločnosti takú reklamu, že od splnenia amerického sna a sna mnohých žien je zdá sa iba krôčik.

Starostlivosť o pokožku

Čistý kokosový olej je veľmi ľahké si obľúbiť ako telové mlieko, alebo pleťový olej. Dobre sa roztiera i vstrebáva, veľmi príjemne vonia a má na pokožku blahodarný vplyv.

  • Má hydratačné a ukludňujúce účinky.
  • Obmedzuje negativny dopad nadmerného slnečného žiarenia, používa sa aj na opalovanie.  Je ideálny pre citlivú pokožku. V chladnom období chrání nielen pokožku, ale i pery pred mrazom
  • Keďže neobsahuje žiadne chemické látky, môžete ju aj konzumovať. Odporúča sa  jedna kávová lyžička za deň.

Ďalšie využitie nájde kokosový olej napríklad ako balzám po holení, a to samozrejme nie je všetko. Vďaka svojmu zloženiu je neprekonateľný aj akolubrikačný gél.Je účinný na popraskané pery, kedy ho môžete použiť aj namiesto balzamu.

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné farebné podčiarknuté slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na EZOpress@gmail.com

16 507 pozretí

Tagged as: , , , , , , , , , ,