Mixovanie verzus odšťavovanie

Odšťavnovanie

Odšťavovače – klik na obrázok

Často sa stretávam s ľuďmi, ktorí si pochvaľujú vysokootáčkový mixér, ktorý si od nás kúpili. Niekedy však ostávam prekvapený, že si v tom mixujú banány, jahody, čučoriedky a rôzne iné ovocia, čo pre mňa nemá žiadny význam, lebo tie môžem zjesť aj bez mixovania, alebo na ich mixovanie by mi postačil aj lacný smoothie maker.

Nehovoriac o tom, že mixovaním iba ovocia, nekontrolovane skonzumujeme oveľa viac sladkého ovocia = cukru, ako je zdravé.

Význam vysokootáčkových výkonných mixérov s tupými nožmi je v tom, že ingrediencie nie len pomixujú, ale doslova ich podrtia, čím nám umožnia využiť živiny z ináč, pre človeka nestráviteľných, hlavne zelených potravín.

2

Sú to listové zeleniny a bylinky, ktorých konzumácia kvôli enzýmom, vitamínom, antioxidantom, minerálnym látkam, … je veľmi dôležitá. Keďže človek nemá enzýmy na rozklad celulózy (vykonávajú to až baktérie v čreve), vlákninu trávi iba ťažko (na rozdiel od bylinožravcov), alebo v prípade poškodenej mikroflóry ju nerozkladá takmer vôbec. A preto bol vyvinutý taký mixér, ktorý dokáže rozdrtiť túto vlákninu, čím sa stáva stráviteľnejšou. Viac info v knihe od Victorii Boutenko – Zelená pre život

Prednosťou mixéra Blender G21 perfect smoothie maker (ale aj všetkých vysokootáčkových) je, že je vybavený nie jednou, ale dvoma sadami nožov s tupým ostrím (suroviny sa nesekajú, ale drtia, aby boli potraviny rozmixované až na bunkovú úroveň a boli čo najlepšie stráviteľné). 4 nože smerujú hore a 2 nože smerujú dole a sú ešte tupšie ako horné.

 

Pre chorých ľudí je preto viac odporúčané zelené potraviny radšej odšťavovať, ako mixovať, lebo v tom prípade do šťavy prenikne oveľa menej vlákniny. Aby ste získali čo najviac šťavy z listovej zeleniny a bylín použite horintálny odšavovač.

3

Na odšťavenie listovej zeleniny stačí len vybehnúť do záhrady a pol roka zbierať rôzne vňate, ktoré bežne gazdinka aj tak nevyužije. Ak nemáte záhradu, ešte širší záber nájdete na lúke. Zorientovať sa v tom, ktorá „tráva“ je jedlá a ktorá nie Vám pomôže mnoho kníh.

Ja napríklad jemné lístočky zo špenátu, mangoldu, petržlenu, cvikly, na jar aj žihľavy, … mixujem, ale už tvrdšie odšťavujem.

Ak sa predsa len nerozhodnete pre vlastné odšťavovanie vždy čerstvých zelených štiav (ktoré potom pre ich chuť môžete kombinovať buď s ovocím, alebo zeleninou a to odšťavenou, či smoothie), máte možnosť si do mixovania pridať už hotové zelené potraviny.

Peter Tóth

Mixér Blender G21 Perfect smoothie maker - RAW mixér

Perfect smoothie maker – RAW mixér

2 773 pozretí

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na EZOpress@gmail.com Ďakujeme

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.