SUPERPOTRAVINY, ktoré možno nepoznáte

Chia semienka

chia-semiačka-lyzicka

Pre viac info o chia semienkach – klik na obrázok

Šalvia hispánska si pomenovanie superpotravina zaslúžila vďaka vlastnostiam, ktoré ju robia jedinečnou. Konzumuje sa napríklad pri chudnutí , pretože dokáže absorbovať až 9 krát viac vody ako je jej objem a človek po nej nie je hladný (chudnutie bez pocitu hladu). Prôsobí na optimálnu hladinu cukru v krvi, čím sa stáva vhodnou aj pre diabetikov. Obsahuje vitamíny skupiny B a 5 krát viac vápnika ako mlieko. Podporuje detoxikáciu organizmu, má vysoký podiel vlákniny a omega 3 – mastných kyselín. Odporúčaná denná dávka sú 2 čajové lyžičky.

Goji

goji

Pre viac info o Goji – klik na obrázok

Po slovensky kustovnica čínska. Napriek tomu, že jej pozitívne účinky sú v Číne známe už niekoľko tisícročí, na Slovensku sme ju objavili len nedávno. Má výrazne červené plody, veľkosti sušených hrozienok a chuťovo by sa dali prirovnať k šípkam, hrozienkam a sušeným brusniciam. Tieto bobule sú skvelou zásobarňou vitamínu C, ktorého majú 500 krát viac ako pomaranče alebo ktorékoľvek iné ovocie. Taktiež sú výborným zdrojom vitamínov A, B1, B2, B6 a E, pričom v sebe obsahujú kompletnú radu bielkovín s 18 aminokyselinami a 21 stopových minerálov. Goji je výborný antioxidant a preventívne pôsobí proti civilizačným chorobam a stárnutiu. Môže sa konzumovať sušené len tak, namočené do studenej vody, alebo pridaním do rannej kaše, či SMOOTHIES.

Surové kakaové bôby

kakaove-boby

Kakao – pre viac info klik na obrázok

Kakaový prášok a čokoláda v obchodoch sú poväčšine spracované nešetrnou metódou, kde je plod vystavený teplotám až do výšky 150°C. Táto vysoká teplota zničí väčšinu živín a antioxidantov, preto sa odporúča neprekročiť pri jeho spracovaní 40°C. Surové kakaové bôby sú pravdepodobne najbohačším zdrojom antioxidantov (21 krát viac ako zelený čaj) spomedzi všetkých známych potravín. Obsahujú vysoký podiel minerálnych látok, najmä horčíka a železa (v jednom bôbe 21% doporučenej dennej dávky). Konzumujú sa surové, podobne ako orechy.

Kokosový olej

kokos-olej-orech

Pre viac info o kokose – klik na obrázok

Je ideálny do studenej, ale aj teplej kuchyne. Vďaka dobrej znášanlivosti vysokých teplôt sa môže používať na vyprážanie a pri úprave jedál, kde je potrebná dlhodobo vyššia teplota. Je tvorený stredne dlhými reťazcami mastných kyselín, ktoré telo ľahšie trávi a využíva, narozdiel od iných nasýtených tukov (maslo, mäso). Zatiaľ čo ostatné nasýtené tuky sa ukladajú v tukových bunkách, tuky z kokosového oleja putujú priamo do pečene, kde sú okamžite premenené na energiu. Kokosový olej zrýchľuje metabolizmus a telo spaľuje viac kalórií, čo sa odráža na strate hmotnosti. Okrem pozitívneho vplyvu na metabolizmus pôsobí antibakteriálne a bojuje proti vírusom a plesniam. Vo svojej prírodnej forme je používaný aj na kozmetické účely, napríklad na čistenie zubov, na vysušené vlasové končeky, či pokožku. Pri jeho kúpe treba byť obozretný a investovať do oleja, ktorý je lisovaný za studena.

Morské riasy

nori-vlocky-morske-riasy

Ak chcete vedieť viac o morských riasách
klik na obrázok

Superpotraviny priamo z mora, obsahujúce veľké množstvo minerálnych látok. Majú 10x viac vápnika ako niektoré mäsá, cheláty, dôležité na boj proti toxínom, vrátane ťažkých kovov, a chlorofy l- prírodný antioxidant. Ďalej sú schopné vďaka alkalickým vlastnostiam čistiť krv a pre ich vysoký obsah jódu, ktorý stimuluje činnosť štítnej žľazy, sú nápomocné pri chudnutí a odbúravaní celulitídy. Najznámejšie sú riasy: Nori, Wakame, Kelp, Dulse, Arame a Kombu.

Noni

noniToto ovocie sa v Polynézií konzumuje už viac ako 1500 rokov. Má ohromné antibakteriálne vlastnosti, pričom si dokáže poradiť dokonca aj s E – coli. Má protinádorové a protizápalové účinky a dokáže tlmiť bolesť. Posilňuje imunitný systém a je schopné regenerovať bunky. Noni obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov a enzýmov. Bolo preukázané že priaznivo pôsobí proti prechladnutiu, chrípke, tráviacim problémom, kožným ochoreniam, infekciam a bolesti.

Pšeno

pšenoJe obilnina, ktorá vzniká olúpaním prosa. Je vhodnou potravinou pre ľudí, ktorí nemôžu alebo nechcú konzumovať lepok, čiže vhodná aj pre celiatikov. V strave môže byť pšeno ako príloha alebo si z neho môžete pripravovať ranné kaše, či používať ho pri zahusťovaní polievok. Je dobrým zdrojom vitamínov a minerálnych látok, pričom jeho pomer cukrov, tukov a bielkovín je takmer ideálny.

Quinoa

quinoa-497210_960_720

Pre viac info o quinoe – klik na obrázok

Merlík čílsky pochádzajúci z Južnej Ameriky pobláznil svojími vlastnosťami celý svet. Táto pseudoobilnina má vysoký podiel bielkovín a keďže neobsahuje lepok, je ideálnou prílohou aj pre celiatikov. Quinoa sa môže pýšiť vysokým obsahom bielkovín, čím sa stáva ideálnou potravinou pre vegetariánov. Je bohatá na vitamíny ako C, kyselinu listovú, thiamín a riboflavín. Taktiež je dobrým zdrojom minerálov, obsahuje zinok, draslík, horčík, železo, vápnik a vďaka vláknine je aj dobre stráviteľná.

 

Zdroj: www.zdravie.sk
Zdroj obrázkov: www.pixabay.com

Všetky informácie uvedené na tejto stránke sú len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú zákazníkov k tvrdeniam, že majú tieto produkty liečivé účinky.

949 pozretí

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na EZOpress@gmail.com Ďakujeme

Komentáre sú vypnuté.